Lisa: Ik weet nu wat ik wel kan en wat ik niet kan

 

Nadat ik mijn Bachelor-studie in het brede vak Integrale Veiligheidskunde succesvol had afgesloten, wist ik niet zeker of ik door wilde gaan met leren of wilde beginnen met “echt” geld verdienen. Beide opties leken mij hun voordelen te hebben. Onder andere daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor een traineeship bij Ascending People.

Wat Ascending voor mij vooral aantrekkelijk maakte, t.o.v andere mogelijke traineeships, was de belofte om bij verschillende afdelingen/bedrijven een kijkje in de keuken te mogen nemen en de perspectieven van collega’s te begrijpen. Een belofte waaraan Ascending People zich hield en houdt. Bovendien was ik zonder Angie, Belia en Camiel nooit in mijn huidige functie als Junior Quality Controller beland, een functie die verrassend goed bij mij past, maar waarop ik zelf waarschijnlijk nooit was gekomen. Juist de connecties van Ascending People, de ervaring in werving en selectie en het kunnen lezen en inschatten van mensen maakt dat zij erg sterk zijn in het vinden van de juiste baan voor young professionals.

Verder was één groot voordeel van het traineeship voor mij het delen van ervaringen met de medetrainees. Soms heb je het idee dat jij de enige bent, die tegen bepaalde problemen aanloopt, maar zodra je op vrijdag de andere trainees spreekt, hoor je hetzelfde type issues. Of het nou gaat om het niet serieus worden genomen door oudere collega’s of het niet durven weerspreken omdat je toch nog “nieuw” bent. De wetenschap dat je juist niet de enige bent en de tips en tricks van de medetrainees helpen enorm om in het eerste jaar als “echte” collega je weg te vinden.

Hetzelfde effect hadden de individuele coachingsgesprekken voor mij. Hier kan je of vertellen hoe het gaat, of om hulp vragen met bepaalde situaties. Vaak helpt het dat je op een rustig moment over bepaalde situaties nadenkt en deze bespreekt, zodat je het goed kunt verwoorden tijdens gesprekken op het werk. En de objectieve blik van iemand die weet waar die het over heeft, aangevuld met zinvolle en praktische tips en inzichten zijn goud waard.

De keuze om het traineeship bij Ascending People te volgen heeft mij niet alleen een functie gebracht, die echt bij mij past, maar ook collega’s waarmee ik super kan opschieten. Maar vooral heb ik mezelf beter leren kennen. Ik weet nu wat ik wel kan en wat ik niet kan, hoe ik over specifieke aspecten van het bedrijfsleven denk, hoe ik op frustraties reageer (en hoe dat beter kan), wat mijn valkuilen zijn en hoe ik het vallen kan voorkomen. Waarschijnlijk had ik al deze dingen over mijzelf ook geleerd, als ik het traineeship niet had gevolgd, maar ik twijfel eraan dat het ook binnen 10 korte maanden was gebeurt of ooit in dezelfde mate.

De moeite en tijd die in je geïnvesteerd worden, voelen misschien eerst apart, maar het helpt enorm en ik ben Angie, Belia en Camiel hiervoor heel dankbaar.

Lisa Wegmann