Trainees Remi en Hanneke over de uitdagende arbeidsmarkt

Talent gezocht!

De arbeidsmarkt verandert snel in verhouding tot de vorige eeuw. Jonge werknemers worden steeds kritischer over hun baan en verwachten meer flexibiliteit van hun werkgever. De uitdaging voor bedrijven de komende jaren: Het vinden en behouden van jong talent in een organisatie! Steeds meer talenten kiezen bewust voor een bepaalde werkgever, vanuit hun intrinsieke motivatie. De balans tussen werk en privé en de maatschappelijke bijdrage van een organisatie zijn hierin belangrijke pijlers. Hoe behouden we de verbinding tussen talenten van nu en bedrijven? Young talents en ‘Ascenders’ Hanneke Spoler en Remi Meeringa delen hun inzichten.

Management Trainee Hanneke Spoler
Afgestudeerd en dan? Ik had na het afronden van mijn master Corporate and Organisational Communication het gevoel nog lang niet uitgeleerd te zijn.  Ik wilde graag binnen verschillende organisaties kijken, omdat ik geïnteresseerd ben in het functioneren van organisaties in brede zin.  Dat wil zeggen dat ik naast mijn eigen Corporate Communication achtergrond, ook met een andere bril wil leren kijken naar processen binnen organisaties. Daarom koos ik voor het management traineeship van Ascending People, waarbij ik samen met 10 andere trainees verschillende workshops en persoonlijke ontwikkelingstrainingen volg.

Bedrijven vinden het lastig om goede mensen te vinden en te behouden. Medewerkers worden steeds kritischer, waarbij werkgevers ook nog eens onderling concurreren. Voor ‘young talents’ is het vaak ook lastig het juiste bedrijf te vinden. Wil ik werken bij de overheid of juist niet? En in een groot of klein bedrijf? Er zijn zoveel mogelijkheden en veel jongeren kijken graag verder dan het vakgebied waarvoor ze gestudeerd hebben.  Ook steeds meer jongeren kiezen bewust voor een bepaalde werkgever. Wat ik zelf belangrijk in een organisatie vind? Ik werk graag in een organisatie die weet wat er in de samenleving  speelt en betrokken is. Een werkgever moet ook openstaan voor mijn ideeën en mij ruimte geven om mijn werk uit te voeren. Ergens beginnen als trainee en eindigen als bijvoorbeeld afdelingsmanager, daar moet een bedrijf mogelijkheden in zien. De Gemeente Enschede, waarbij ik mijn eerste opdracht heb uitgevoerd, voldeed in veel opzichten. Toch wilde ik zelf ook graag ervaring op doen in een profit organisatie. Kritisch hè, die nieuwe generatie?!

De meest populaire werkgevers onder jongeren zitten vooral in het westen van het land. Waarom ik dan toch in Twente blijf? Na mijn studie in Nijmegen ben ik weer teruggekeerd naar Twente. Ten eerste om mijn master aan de UT te volgen, die qua theoretische focus en inhoud aansloot bij wat ik in een master zocht.  Maar daarnaast kwam ik terug omdat ik stiekem toch altijd een Tukker zal blijven. Ik kan me enorm vinden in de Twentse nuchterheid. Ik zie mijzelf Twente niet snel verruilen voor een andere plek in Nederland. Nog een avontuur in het buitenland ga ik daarentegen wel graag aan.

 Management Trainee Remi Meeringa

De vrijheid en verantwoordelijkheid hebben om een waardevolle bijdrage te leveren in mijn (werk)omgeving door open het gesprek aan te gaan met elkaar. Maar ook de flexibiliteit hebben om de juiste werk-privé belans te behouden is voor mij van belang.  Ik merkte net als vele andere Young Talents dat de overgang van studeren naar werk groot is. Hoe houd je al deze aspecten voor jezelf in balans?

Binnen mijn traineeship bij Ascending People staan we hier regelmatig bij stil. Als starter op de arbeidsmarkt vind ik het belangrijk om een bewuste keuze te maken voor een bedrijf om tot de juiste ‘fit’ te komen. Deze keus moet vaak al na één sollicitatiegesprek gemaakt worden, maar hoe weet je of je binnen een bedrijf past?  Voor mij is het essentieel om de juiste verwachtingen tussen talent en organisatie te scheppen. De vraag voor mij blijft altijd: Hoe kan ik een bijdrage aan de organisatie leveren waarbij ik mijn authenticiteit blijf behouden en gebruik kan maken van mijn essentiële kwaliteiten. Kortom, waar zit ik met mijn kennis, maar ook als persoon het best op mijn plek?

Het afgelopen jaar heb ik bij mijn opdrachtgever Saint-Gobain Abrasives veel geleerd over waar ik naar op zoek ben en wat wel of niet bij me past. Doordat ik binnen mijn traineeship hierover vaak het gesprek aan ga, creëren we inzicht in elkaars belangen. Wat ik hierin mooi vind, is dat we zo samen tot een leerzaam proces komen. Hierdoor ben ik uiteindelijk als werknemer ook waardevoller voor mijn werkgever, en dat vind ik belangrijk.

Het afgelopen jaar heb ik al geleerd dat ik energie krijg van het leggen van verbindingen tussen stakeholders binnen een proces. Door in gesprek te gaan met gebruikers, bedrijven en andere belanghebbende partijen kom je tot je meest inspirerende en duurzame oplossingen. Als Twentse zie ik overal in de regio mooie verbindingen tussen partijen, één van de redenen dat ik mij in Twente op mijn plek voel.  Dit werd mij al duidelijk tijdens mijn scriptie binnen Inreda Diabetics, een bedrijf dat een bi-hormonale kunstmatige alvleesklier voor type 2 diabetes patiënten ontwikkelt, een fantastisch innovatief product! Als afgestudeerd Bedrijfskundige ben ik nieuwsgierig naar welke perspectieven er nog te ontdekken zijn.  Eén ding wat ik zeker weet? Binnen Twente zijn er genoeg dynamische en innovatieve bedrijven te ontdekken!

Klik hier voor het originele artikel